maandag, oktober 17, 2005

Varkenmarkt

Varkenmarkt vanaf Willemstraat 11-10-2005 Met permissie: een volstrekt nietszeggend plaatje, zeker naast dat van Jesse (p. 90). Varkenmarkt vanaf de Willemstraat; ik weet niet of Jesse hetzelfde standpunt had, maar als ik naar de schaduw kijk (zie ook de Oranjestraat), denk ik, bij nader inzien, dat hij aan de andere kant stond, op de St. Jacobsstraat. Er lijkt hoe dan ook geen steen op een andere of hetzelfde gebleven te zijn. Geen burger-hotel en pension "Zuid-Holland" meer, geen bakker met "Lubro Brood" op de zonwering, geen bakkersbakfiets, maar ook geen dichtgetimmerd huis meer. Maar wel weer: een boom erbij.

vrijdag, oktober 14, 2005

Oranjehof

Oranjehof 11-10-2005 "86. De Oranjehof met in de verte de Jacobikerk" luidt de toelichting in het boek (zie hier de foto van Jesse). De klok op de, toen nog geknotte, toren staat op 11.35 uur; mijn foto maakte ik om 12.25 uur, zomertijd. Alweer: meer groen nu.

donderdag, oktober 13, 2005

Willemstraat

Willemstraat richting Waterstraat 11-10-2005 Bij Jesse p. 91 of: Het Utrechts Archief 73826. De straat is korter geworden, loopt niet verder dan de Waterstraat meer, waar nu iets erg lelijks van beton staat. Er hangen minder borden uit (er zijn ook minder winkels); geen spionnetjes meer. Veel gevels zijn nog herkenbaar, al wordt de was niet meer op straat gedaan; vroeger waren er kennelijk nog geen amsterdammertjes in Utrecht, geen bloembakken op straat.

woensdag, oktober 12, 2005

Oranjestraat

Oranjestraat 11-10-2005 Deze foto is om ongeveer half een gemaakt op 11 oktober 2005; gezien de schaduw maakte Jesse zijn plaatje (vgl. Jesse p. 87) in de zomer. Het licht valt op de nieuwbouw. De oude pandjes staan ertegenover; geen logement, geen boter-, kaas- en eierhandel, geen bakfietsen meer; woonhuizen, een automobiel, steigers voor schilderwerk.

dinsdag, oktober 11, 2005

Nieuwe Kade

Nieuwe Kade 11-10-2005 Nieuwe Kade vanaf de Bemuurde Weerd (Jesse p. 85). Geen vrachtschip meer, maar rondvaartboot; spits weer op de Jacobikerktoren; en allemaal bomen op die Nieuwe Kade, zodat je de nieuwbouw niet ziet. Direct rechts de weer opengegraven Weerdsingel. 'k Ben benieuwd wanneer je weer vanuit hier naar de Catharijnesingel door kunt varen.

Hooghiemstra nogmaals

Hooghiemstra vanaf de singel 11-10-2005 Dat is beter: vanaf de Vaaltbrug, Weerdsingel O.Z. - Wittevrouwensingel. Mooi weer. Veel meer groen dan ruim zestig jaar geleden. Geen havermout meer.

woensdag, oktober 05, 2005

Hooghiemstra

HooghiemstraBij Jesse, p. 84, of: Het Utrechts Archief 76086. Het Hooghiemstragebouw bevat nu allerlei kleine bedrijven (Hooghiemstra, Bedrijvencentrum, Hooghiemstraplein 165, 3514 AZ Utrecht; als er toch geen zoekmachines waren; nog beter: een website, waar de geschiedenis uit de doeken wordt gedaan). Er is een parkeergarage bij het gebouw gezet; de gasfabriek er vlakbij is een park geworden (zie elders in dit blog); en in dat park is dan nu weer een zeer modern ogende flat neergezet pal naast Hooghiemstra.
Eigenlijk had ik, fotograferend, geen idee hoe het was en, wat erger is, ook niet hoe de situatie nu precies is. Maar sinds ik de hiervoor genoemde site heb bezien, weet ik beter: ik heb het verkeerde hoekje gekiekt: kijk maar naar die prachtige luchtfoto. Ik moet er weer opuit.

Willem de Zwijgerplantsoen

Het Willem de Zwijgerplantsoen (Jesse, p. 83, het Utrechts Archief nr. 73882) is inmiddels heerlijk groen (tenzij het herfst en zo is, natuurlijk). De Willem de Zwijgerkapel heet nu Pauluskerk (en is wat uitgebreid, achter de bomen). De voormalige Pauluskerk is niet meer.

dinsdag, oktober 04, 2005

Griftpark

Bij p. 82. Voorheen de gasfabriek aan de Blauwkapelseweg. De plaats waar Jesse stond te fotograferen, kan ik niet traceren (tja, er lijkt links op zijn foto een zijweg te zijn). Er is hier zo weinig onveranderd gebleven. Pluspunt: je kan er nu heerlijk eten.

Biltstraat

Bij pagina 80 van Jesse (het Utrechts Archief nr. 53581). Mijn lens is anders dan die van Jesse, maar het plekje klopt wel (bijna). De garage van Nefkens heeft een paar jaar terug het veld moeten ruimen. Niet alle balkons zijn anno 2005 nog terug te vinden. En wat heeft men de Biltstraat toch om zeep geholpen met die achterlijke busbaan. Niets slechts over de bus, maar de mens lijkt hier te zijn verjaagd.
Deze foto kan overigens beter, met meer zicht richting Wittevrouwenbrug (die nu ook verbouwd wordt wegens intensief busverkeer).

Hier begint het mee


maandag, oktober 03, 2005

Oud plannetje

Het is al een oud plannetje: om in mijn hedendaagse heden foto’s na te maken uit Utrecht 1942; foto’s van Nico Jesse. (Tekst en beeldredactie: Frans Crone. Amsterdam-Antwerpen: De Prom 2003). Daar ben ik dan onlangs maar eens mee begonnen.

25-09-2005
Eigenlijk geen goed weer voor foto’s (en een te eenvoudig toestelletje: een Trust DC-3500 Powercam Mini, F: 3.0, f= 8.6 mm). Ik zet het ding toch steeds maar op zwart-wit; het is me te doen om het verschil in de situatie, niet om de vooruitgang van de fototechniek.
Het zou overigens wel aardig zijn als de foto’s van Jesse op het internet stonden… of anderszins digitaal beschikbaar waren. Vooralsnog maar zonder.