zondag, februari 04, 2007

Brigittenstraat

Jesse, p. 59

Vreemd genoeg heeft het Utrechts Archief deze foto ook al niet. Maar het Nederlands Fotomuseum wel (link toegevoegd op 19 maart 2010). In het boek staat dit bijschrift erbij: 'Vanaf 2 mei 1942 moeten alle joden duidelijk zichtbaar een gele davidster op hun kleding dragen. Op 29 april schrijft Ina Boudier-Bakker in haar dagboek: "Het is een zwarte dag voor de Joden - voor ons allemaal. Van schaamte, dat zo iets in ons land gebeuren kan. De Joden moeten een gele ster op hun borst genaaid dragen, zo groot als de palm van een hand, met Jood erop." De foto werd genomen in de Brigittenstraat; in de verte de Nieuwegracht.' (p. 105) Onvoorstelbaar dat de man er zo nonchalant bij staat? Ik weet het niet.

Brigittenstraat, 4 februari 2007

Ook hier wordt druk gerenoveerd. De straat is eveneens vernieuwd. Men is nog bezig met het hek: 'Nat'. De stangen glanzen ervan. De originele kettingen zijn het niet meer. Helemaal links nog een randje mobiel toilet van de werklieden.

Plantsoen langs de Maliesingel

Plantsoen Maliesingel, Lucasbrug, 4 februari 2007

Na veel dwalen, proberen en dolen, al een tijd terug, was het me eindelijk gelukt: het juiste plekje gevonden. In de tussentijd ben ik de foto kwijtgeraakt. Het terugvinden van de plaats is nu nog moeilijker geworden: met onze jongste storm (donderdag 19 januari 2007) is de boom, die pal achter het bloemenstalletje op de Lucasbrug staat, gesneuveld; zo wist me de uitbater te melden.

Het Utrechts Archief heeft geen gedigitaliseerde versie van de betreffende foto van Jesse, van die boom, zonder stalletje, maar met zo'n stuitend bord eraan: Voor Joden verboden, en een bankje eronder, waarop gezeten twee goedgekeurde Ariƫrs. Ik heb uit de hand een foto van die foto gemaakt:

Jesse, pagina 66In het archief van het Nederlands Fotomuseum is een gedigitaliseerde versie van Jesse's foto te zien; link toegevoegd op 19 maart 2010.

Geertebolwerk

Ter hoogte van de Tuinstraat. Nou, dat is een tikkeltje veranderd. Vergelijk met Jesse p. 42, het Utrechts Archief 57066, ook al is dat niet dezelfde foto.

Geertebolwerk, bij de Tuinstraat, 4 februari 2007



En dan weer wel zo'n suffe, nep-oude lantaarn ophangen...

Het luie end

Oftewel: de ingang van de 1ste Algemene Begraafplaats Soestbergen aan de Gansstraat (aan de ene kant zitten ze, aan de andere kant liggen ze). Zie het fotoboekje van Jesse, p. 52; het Utrechts Archief nr. 56876.

Ingang 1ste Algemene, zondag 4 februari 2007

Er gebeurt allerlei. De andere zuil is weg, het hek ertussen, de sloot eronder, de steen erop. Wel is de tekst hetzelfde: De dagen des menschen zijn als het gras [...]. Maar: volop renovatie, zoveel is zeker. De jeugd van tegenwoordig (op de achtergrond, bijna achter de lichtmast) is gemechaniseerd en draagt geen klompen meer.