Zie p. 30 van Utrecht 1942, of het Utrechts Archief nr. 60566.
maandag, juni 05, 2006
Korte Jansstraat
Het seizoen is goed, of bijna goed, het uur nog niet, of het weer, de zonneschijn of -stand (de foto is van 29 september, 08.30 uur; de tekst had ik al maanden eerder aangemaakt; het lijkt of deze 'post' van 5 juni is; quod non). Voor de rest lijkt het wel op wat Jesse zag.
Janskerkhof
Bij p. 18 van Jesse (het Utrechts Archief nr. 59132) moet ik nog een passend actueel plaatje maken. Maar ja, het is vakantietijd... er moet behangen en geverfd worden en kiekjes gemaakt van verre oorden met wilde kimmen en woeste cascades, acharm als ik daarbij denk aan m'n verdorde tuintje, de konijnen op apegapen, de kinderen lusteloos. Waggeffe, tkomwelgoed.
zondag, juni 04, 2006
Nachtegaalstraat
Jesse maakte zijn foto in de winter, toen er een trouwkoetsje voor het huis van fotograaf Abstede stond (p. 74, het Utrechts Archief nr. 64480). Ik kwam in de zomer langs en zag niets dan fietsen en een blikken karos. Foto Abstede, waar ik nog wel eens een Praktica heb gekocht (zeer tegen zijn zin, dat moet ik er eerlijk bij zeggen), is sinds 2002 verdwenen: "27-04-2005 11:16 - Na 89 jaar gaat Foto Abstede sluiten. Sinds 1916 is deze professionele fotohandel gevestigd aan de Nachtegaalstraat in Utrecht. Hun goede naam was bekend tot in de wijde omtrek. Vanaf 1933 was het een familiebedrijf waarbij drie generaties fotgraferen [?] voor veel klandiz[i]e zorgden. Vele mensen zullen de sluiting betreuren. Woensdag 1 juni sluit Foto Abstede definitief haar deuren." (bron: http://www.roulette103.nl/content_print.php?page_id=1783 [04-06-2006])
Nobelstraat
Café-restaurant Flora - waar vroeger veel dichters, schrijvers en schilders te vinden waren, zoals Debrot, Engelman, Koch, Nijhoff - heet tegenwoordig - een tikje oubollig - Heerenplein. Ook suf is de quasi-ouderwetse lantaarnpaal. Zie Jesse p. 28, het Utrechts Archief nr. 65601.
Janskerhof
Vanuit de Lange Jansstraat, op zondag (anders had ik het niet gedurfd, staande op de alles verpletterende HOV-baan) (vgl. Jesse p. 17, het Utrechts Archief nr. 59124 ). In de keet links werden vroeger bloemen, worden thans pizza's verkocht. Twee veranderingen aan de Janskerk: die klimop is er vanaf; en - minder opvallend op mijn foto - het beeldje van Anne Frank dat er nu voor staat (in 1960 onthuld, dit beeld, gemaakt door Pieter d’Hont). Er liggen vaak bloemen bij.
Eligenstraat
'Gezicht in de Kleine Eligensteeg te Utrecht, vanaf de Nieuwegracht. N.B. De straatnaam Kleine Eligensteeg is in 1950 gewijzigd in Eligenstraat', zo staat er in het Utrechts Archief bij foto nr. 60276 (Jesse, p. 62). Vreemd: al die mensen die er niet zijn tegenwoordig. De 'groene' uitstraling van de straat wordt vooral veroorzaakt door de wildgroei in het gat waar eerst het Wilhelmina Kinderziekenhuis stond (dat in 1998 naar de Uithof verhuisde).
Lange Nieuwstraat
Jammer van die felrealistische schaftkeet op de voorgrond. Ik nam mijn foto, ter hoogte van café Het dorstig hart, op een zondag; dat verklaart het ontbreken van verkeer; want ook al is het Domplein verkeersluw gemaakt (vreselijk woord voor een goed efffect), over de aanvoerwegen razen nog wel veel personenauto's, vrachtwagens, taxi's en vooral alles plettende bussen. Nee, dan vroeger (p. 60 van Jesse, het Utrechts Archief nr. 61614): welgeteld één vrachtautomobiel en verder fietsen en bakfietsen (de voorste, naar ik aanneem, van een melkboer).
Korte Minrebroederstraat / Ganzenmarkt
Rechts 'de toenmalige nieuwe vleugel van het stadhuis', staat er bij de foto op p. 36 van het boekje met foto's van Jesse (vgl. het Utrechts Archief nr. 60640). Anno nu is er, weliswaar niet goed te zien op de foto, alweer nieuwbouw van het stadhuis; sinds 7 augustus 2000 in gebruik; de verbouwing is uitgevoerd naar een plan van de op 3 juli 2000 overleden Spaanse architect Enric Miralles. En verder: meer bomen, meer auto's, meer fietsen, en een leuk terras.
Telingstraat
Eigenlijk nauwelijks iets nieuws, toch?! Zie maar: Jesse p. 16, het Utrechts Archief nr. 71263. Nou ja: dat pand op de achtergrond is nu een monument, en er is cameratoezicht, de technische weerslag van de uitgaansterreur.
Abonneren op:
Posts (Atom)